ca_uniquestays_cabin_winter_nature_lake
ca_bear_wild_nature
ca_canoe_mountain_lake_view
ca_nova scotia_hike_river_nature_friends_summer
ca_uniquestays_cabin_winter_nature_lake
ca_bear_wild_nature
ca_canoe_mountain_lake_view
ca_nova scotia_hike_river_nature_friends_summer

Ontdek Canada

Besneeuwde bergtoppen, levendige en kleurrijke steden, schitterende meren, de ruige Rockies, glooiende vlaktes en een grote diversiteit aan dier- en vogelsoorten: Canada heeft elke dag een verrassing in petto.

Met een oppervlakte van meer dan 9.985 miljoen km2, is Canada niet alleen het op een na grootste land ter wereld, het heeft ook de langste kustlijn ter wereld, de langste snelweg en het grootst aantal meren. Daarnaast bezit het land ook nog eens 10% van het totale bosoppervlak ter wereld. Een schitterend land met een levendige cultuur, afwisselende en spectaculaire natuur en een rijke geschiedenis. Bent u klaar om Canada te ontdekken?

Canada

Wat moet u weten voor u op reis gaat naar Canada

Canada is open voor alle internationale reizigers. U heeft geen vaccinatiebewijs meer nodig en ook is PCR test voor uw vlucht overbodig. Lees meer hierover op onze speciale Covid-update pagina. Informeer uzelf goed, dan gaat u zorgeloos op reis.

Meer informatie

Klimaat

Een uitgestrekt land als Canada is niet te vangen in één klimaatsoort. Alhoewel het grootste deel van het land een landklimaat heeft met hete zomers en koude winters, is het in het noordelijke deel voornamelijk winter. De zomer duurt hier slechts twee maanden! In de Rocky Mountains komt de temperatuur bijna niet boven nul, waardoor ze nagenoeg het hele jaar door bedekt zijn met sneeuw, wat ze extra spectaculair maakt.

Tegen de westkust van Canada is het weer vaak mild, met zachte winters en aangename zomers. Het klimaat, met seizoenen zoals die in Europa, is dan ook de reden waarom de meeste Canadezen tegen de zuidelijke landsgrens aan wonen. De steden Calgary, Edmonton en Regina genieten van de meeste zonuren. U vindt ze bij de Great Prairies, ten oosten van de Rocky Mountains. Hier schijnt de zon zo’n 2300 uur per jaar. Wat uw favoriete weertype ook is, in Canada vindt u altijd een plek en seizoen dat bij uw voorkeuren past!

IJsklimmen in de winter bij Johnson Canyon
© Noel Hendrickson
Ontdek Moraine Lake in de zomer in de kano
© Jake Dyson

First Nations

Lang voordat de Europeanen Canada ontdekten, werd het land bewoond door indianenstammen. Deze oorspronkelijke bewoners worden samen de ‘First Nations’ genoemd. De naam geldt echter niet voor de Inuit, vroeger ook wel Eskimo’s genoemd, en de Métis, die deels inheems en deels Europees bloed hebben. Canada heeft zo’n 1.6 miljoen inheemse inwoners, wat goed is voor 4.9% van de totale bevolking. Met de komst van de Europeanen is er veel voor de oorspronkelijke bewoners veranderd. Niet alleen werd hun land ingenomen, ook werden ze bedreigd of zelfs gedood.

Tot op de dag van vandaag is de grote impact die dit heeft gehad bij de First Nations merkbaar. Desalniettemin zijn de cultuur en gewoonten van de First Nations vervlochten met het land en het ontdekken waard. Bezoek bijvoorbeeld een van de natuurparken en leer van de First Nations zelf meer over hun cultuur en geschiedenis. Hoor verhalen die eeuwen lang van mond tot mond zijn overgedragen en tot op de dag van vandaag van onschatbare waarde zijn voor de oorspronkelijke inwoners van Canada.

Ga op avontuur in de Coast Mountains bij Vancouver
Ontdek cultuur in de omgeving van de Coast Mountains

Steden

Naast een uitgestrekte natuur, heeft Canada veel mooie steden. De vijf grootste zijn Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary en Edmonton, waarvan Vancouver veruit het meest populair is. De sfeer is er ontspannen, er zijn bergen, het ligt aan de oceaan en het klimaat is er mild. Ottawa is de hoofdstad van Canada.

Wie met het authentieke Canada wil kennismaken, kan kleinere plaatsjes als Ucluelet en Tofino verkennen. Ucluelet is een relaxt vissersdorp op Vancouver Island, aan de meest westelijke rand van Canada en wordt omringd door het Pacific Rim National Park Reserve. Het wordt gekenmerkt door een ongerepte kustlijn, regenwoud en afgelegen stranden, maar ook gezellige restaurants en boetieks. Tofino is vooral in de zomer een ‘hotspot’ voor surfers, wandelaars, vogelspotters en natuurliefhebbers. Door de aantrekkingskracht op vele topchefs in het land, is Tofino ook nog eens een walhalla voor fijnproevers.

Canada is verdeeld in tien provincies en drie territoria. De bekendste provincies zijn wel Alberta, British Columbia, Nova Scotia, Ontario en Quebec. De drie territoria bestaan uit Northwest Territories, Nunavut en Yukon. Het grootste verschil tussen een Canadese provincie en een territory is dat provincies hun macht en gezag krijgen van de Grondwet, terwijl de bevoegdheden van de territoriale overheden door het Canadese parlement worden gedelegeerd.

Een prachtig uitzicht van metropool Edmonton in Canada
© alex pugliese
Een ongelofelijk mooi uitzicht op de Canadese stad Toronto
© Jorge Vasconez

Europese invloed

Voordat de Europeanen in de 16e eeuw voet aan wal zetten, werd Canada al duizenden jaren bewoond door indianen en inuit. Het land dankt zijn naam dan ook aan het indiaanse woord ‘kanata’, wat nederzetting betekent.

Het waren voornamelijk de Fransen en Engelsen die het land koloniseerden. Frankrijk raakte in 1763 zijn kolonie ‘Nieuw-Frankrijk’ kwijt aan de Engelsen, waarna in 1867 vier Engelse koloniën samen de Canadese Confederatie vormden. Met het Statuut van Westminster in 1931 kreeg Canada meer autonomie binnen het Britse Rijk en in 1982 werd het land door de Canada Act ook formeel onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Door zijn afhankelijkheid aan het Verenigd Koninkrijk, kwam het dat Canada een belangrijke bijdrage aan geallieerde zijde leverde in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

Op 12 juni 2008 werd door de toenmalige premier Harper in het Lagerhuis in Ottawa excuses aangeboden aan de inheemse volken (First Nations) van Canada. Dit vanwege het racistisch onrecht dat de First Nations is aangedaan door de Canadese regering.

Ontdek de cultuur van de First Nations
© Calgary Stampede
Bezoek de First Nations Parade in downtown Calgary
© Travel Alberta / Colin Way

Nationale parken

Canada telt maar liefst 48 nationale parken. Wood Buffalo National Park is de grootste en ook een van de grootste ter wereld. Banff National Park is het oudste nationale park van Canada en het meest populair onder bezoekers. Andere parken, waar u ongetwijfeld van al eerder van heeft gehoord, zijn Jasper National Park, Waterton Lakes National Park en Wells Gray National Park. In Canada is er in ieder geval geen gebrek aan natuur. Elk park heeft zo zijn eigen unieke kenmerken. Aan u de keuze welke u graag wilt bezoeken!

Spot buffels in Wood Buffalo National Park
© Darren Roberts
Twee vechtende wapiti-herten in Banff
© Chris Amat
Een lege weg bij Jasper National Park
© Brewster Travel Canada

Ontdek meer

Eigenlijk leent Canada zich het hele jaar door prima voor een rondreis. U zou maanden door Canada kunnen reizen… lees meer

Ontdek de natuur van Canada

Nationale Parken

Canada is een paradijs voor natuurliefhebbers. Dit enorme land telt maarliefst 48 nationale parken, elk met zijn… lees meer

Een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt

U heeft vast al ideeën voor uw reis naar de Verenigde Staten en/of Canada. Natuurtochten door de Rocky Mountains, orka’s en grizzly beren spotten in weergaloze natuurgebieden of cultuur snuiven in wereldsteden als Vancouver en San Francisco?Kom voor de beste tips en adviezen naar een van onze gratis presentatiedagen. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.