US-Alabama-MuscleShoals-Studio2
US-Alabama-OrangeBeach
US-Alabama-Huntsville-mural
US-Alabama-NoccalulaFalls
US-Alabama-MuscleShoals-Studio2
US-Alabama-OrangeBeach
US-Alabama-Huntsville-mural
US-Alabama-NoccalulaFalls
Treed in de voetsporen van wereldsterren

Alabama

In de Verenigde Staten hoeft u zich nooit te vervelen. Overal is wel wat te beleven. Zo ook in de zuidelijke staat Alabama. Van uitgestrekte natuur met bossen en watervallen tot gezellige steden boordevol historie, muziek en musea. Daarbij biedt de zuidkust ook nog eens de prachtigste stranden. Voeg daar het typische zuidelijke accent en een heerlijke, gebarbecuede maaltijd aan toe en het plaatje is compleet. Tijd voor een roadtrip door deze prachtige staat!

Muziek

Muscle Shoals

Aan de oevers van de rivier de Tennessee ligt een plaatsje met een wel heel interessant verleden. Misschien is het wel de beroemdste plaats van heel Alabama: Muscle Shoals. Bekend geworden vanwege de ‘Muscle Shoals Sound’ die tot stand is gekomen in de Fame en de Muscle Shoals Sound Studio’s, waar grootheden als The Rolling Stones, Aretha Franklin, George Michael, Joe Cocker, Paul Simon, Rod Stewart, Cher en Cat Stevens wereldhits hebben opgenomen.

Een toevluchtsoord

De muziekstudio’s waren een toevluchtsoord voor zangers en songwriters, die onafhankelijk van huidskleur of geloofsovertuiging hier terecht konden om hun muziek op te nemen. Zelfs in de jaren van de Civil Rights Movement, die een groot deel van Alabama trof. Meer over deze bijzondere plek is te zien in de documentaire ‘Muscle Shoals’.

Binnen in de Muscle Shoals Studio in Alabama
Volg een tour door de beroemde Muscle Shoals Sound Studio
© Alabama Tourism Department, Art Meripol
Ontdek waarom Muscle Shoals de 'Recording Capital of the World' wordt genoemd
© Alabama Tourism Department, Art Meripol

De Alabama Music Hall of Fame

Meer te weten komen over de muziekgeschiedenis? De Alabama Music Hall of Fame eert alle professionals uit de muziekindustrie, van artiesten en songwriters tot producers. Naast informatie, foto's, tentoonstellingen en een bibliotheek, kunt u ook de "We Believe in Music Walkway" verkennen, waar op de granieten stenen de namen van muzieksterren, productiebedrijven en fans zijn uitgehouwen.

Boog doorgang in de vorm van een jukebox in de Alabama Hall of Fame
Leer meer over de muziekindustrie in de Alabama Music Hall of Fame
© Library of Congress, Prints & Photographs Division, Carol M. Highsmith [LC-DIG-highsm- 08645]
Vier artiesten uitgehouwen in steen in de Alabama Music Hall of Fame
De Alabama Music Hall of Fame eert grootse artiesten
© Library of Congress, Prints & Photographs Division, Carol M. Highsmith [LC-DIG-highsm-08646]

W.C. Handy Birthplace & Museum

Voor liefhebbers van blues muziek is het W.C. Handy Home and Museum een aanrader. Gevestigd in een blokhut in Florence, waar ‘Father of the Blues’ W.C. Handy is geboren en getogen. Dit is bovendien de plek waar hij een aantal van zijn beroemdste nummers, zoals Beale Street Blues en Memphis Blues, schreef.

De buitenkant van het W.C. Handy Home and Museum
Bezoek het W.C. Handy Home and Museum voor een kijkje in het leven van W.C. Handy
© Alabama Tourism Department, Art Meripol
Woonkamer in het W.C. Handy Home and Museum
Bekijk hoe W.C. Handy leefde terwijl hij zijn hits schreef
© Alabama Tourism Department, Art Meripol

Bezienswaardigheden

Frank Lloyd Wright Rosenbaum House

Vlak bij Muscle Shoals ligt Florence, waar een huis staat dat is ontworpen door de beroemde architect Frank Lloyd Wright. Hij ontwierp het voor Stanley en Mildred Rosenbaum. Het werd gebouwd op basis van het Usonian House-concept, dat wordt gekenmerkt door een eenvoudig, functioneel ontwerp. Het huis in Florence is het enige huis van de hand van deze architect dat open is voor publiek.

Leer meer over de ruimtevaart

Bent u in het Noorden van Alabama en bent u geïnteresseerd in ruimtevaart, stop dan zeker ook even in Huntsville bij het U.S. Space and Rocket Centre. Het werd net na de maanlanding van de Apollo 12 geopend en tot op de dag van vandaag is dit het grootste en meest uitgebreide ruimtevaartmuseum ter wereld.

Indian Mound and Museum

Wilt u meer te weten komen over de First Nations die vroeger in Alabama woonden, bezoek dan het Indian Mound and Museum in Florence. Het geeft een uniek inkijkje in het leven van de vele stammen die zich in het gebied rond Florence vestigden, vanwege de overvloed aan mosselen, vissen, bessen, zaden en noten die de rivier en het omringende kustgebied te bieden hadden.

Woonkamer van the Rosenbaum House in Florence, Alabama
Bezoek het Rosenbaum House van Frank Lloyd Wrigth
© Library of Congress, Prints & Photographs Division, Carol M. Highsmith [LC-DIG-highsm-08920]
Het U.S. Space and Rocket Centre in Huntsville, Alabama
Leer meer over de ruimtevaart in het U.S. Space and Rocket Centre

Selma

Hoofdstad Montgomery is het epicentrum van de geschiedenis die Rosa Parks schreef in haar strijd voor gelijke behandeling van alle burgers. Maar ook de plaats Selma is bekend om zijn betrokkenheid bij de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In 1965 liepen burgers onder leiding van dr. Martin Luther King Jr. de Vrijheidsmars van Selma naar Montgomery, om aan te dringen op stemrecht voor alle inwoners van Amerika.

Het National Voting Rights Museum

Vandaag de dag wordt Selma nog steeds gekenmerkt door haar recht op gelijkheid. Het National Voting Rights Museum laat meer zien over de historische reis die duizenden Amerikanen van Afrikaanse afkomst maakten voor het recht om te stemmen. Met tentoonstellingen over 'Bloody Sunday' en de Selma to Montgomery March, is het een uitstekende plek om een ​​paar uur door te brengen en meer te leren over dit fascinerende tijdperk in de wereldgeschiedenis.

Luchtfoto van een brug die de stad Selma in leidt, Alabama
De stad Selma speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging
Muurschildering Civil Rights Memorial Mural in Selma, Alabama
Bewonder de Civil Rights memorial mural in Selma
© Library of Congress, Prints & Photographs Division, Carol M. Highsmith [LC-DIG-highsm-05933]

Natuur

Wat is er nu heerlijker dan uw dagen doorbrengen in de natuur! Gelukkig is er geen gebrek aan groen in Alabama. Met een veelvoud aan State Parks en een lange kustlijn, is er genoeg te ontdekken.

Pickwick Lake

In het noorden van de staat ligt het prachtige Pickwick Lake, dat zich uitstrekt over een lengte van 80 kilometer en daarmee de staatsgrenzen van Tennessee en Mississippi overschrijdt. Maar ook in de omgeving is er genoeg te zien. Zo kunt u een bezoek brengen aan Wilson Lock & Dam, de Old Railroad Bridge bekijken en picknicken in River Heritage Park.

Natchez Trace Parkway

De Natchez Trace Parkway is een prachtige route tussen Mississippi en Tennessee, die het noordwestelijke puntje van Alabama doorkruist. Blijf vooral niet in de auto zitten wanneer u deze route rijdt, maar stop onderweg voor een wandeling of fietstocht om optimaal van de natuur te genieten.

Zuidkust

De zuidkust biedt kilometers aan witte zandstranden en allerlei faciliteiten. Gulf State Park in Gulf Shores, aan de Golf van Mexico, is populair bij zowel vakantiegangers als dagjesmensen. Maak er wandelingen in de natuur onder leiding van een gids, verken de omgeving per fiets, zie allerlei wildlife of ga een dag vissen of golfen.

Pickwick Lake in Alabama
Neem een picknick mee naar Pickwick Lake voor een ontspannen dag
© Brian Stansberry, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
Luchtfoto van de kust in het Gulf State Park, Alabama
Geniet van de witte zandstranden in het Gulf State Park

Mobile Bay

Mobile Bay is een prachtige baai bij de gelijknamige plaats Mobile, met zowel stranden als een rijke historie. Aan de zuidkant van de baai ligt Dauphin Island, een barrière-eiland met een klein stadje. Op het eiland ligt ook het historische Fort Gaines, dat een belangrijke buitenpost was tijdens de Slag om Mobile Bay. Het zoetwatermeer op het eiland is heerlijk om in te zwemmen en er is een vogelreservaat: Audubon.

Cheaha State Park

Het oudste State Park van Alabama is Cheaha State Park, ten oosten van Birmingham. Hier ligt ook de hoogste berg van de staat: Cheaha Mountain. In het park kunt u naar hartenlust wandelen en fietsen door bossen en langs tal van watervallen. Het park grenst aan het 392.567 hectare grote Talladega National Forest, wat het tot een uitgestrekt natuurgebied maakt.

Snelweg loopt door Mobile Bay in Alabama
Bezoek Mobile Bay voor een combinatie van natuur en geschiedenis
Watervallen in de bossen van Cheaha State Park
Ontdek de bossen en watervallen van Cheaha State Park

Culinair

Gefrituurde tomaten

Zoals meer zuidelijke staten, staat ook Alabama bekend om zijn gebarbecuede vlees. Ze hebben er zelfs hun eigen unieke witte barbecuesaus: Alabama white sauce. Maar ook ander ‘soulfood’ is hier te krijgen, zoals Fried Green Tomatoes, Classic Southern Smothered Pork Chops, Collard Greens, Fried Chicken, Shrimp & Grits en Tomato Pie.

Desserts

Probeer ook zeker populaire desserts als Classic Southern Pecan Pie en Homemade Banana Pudding, die zowel warm als koud heerlijk zijn, getopt met slagroom of meringue. Alabama heeft zelfs een officieel dessert: Lane Cake, een cake in verschillende lagen waarin Bourbon is verwerkt. Zeker het proberen waard!

Groene gefrituurde tomaten op een bord
Proef de gefrituurde groene tomaten tijdens een typische barbecue
Plak Lane Cake op een bord, de hele cake staat erachter op een etagere
Geniet van het officiële dessert uit Alabama: Lane Cake
© Alabama Tourism Department, Chris Granger
Unieke accommodaties op bijzondere plekken

Accommodaties in de VS

Haal het meeste uit uw rondreis door de Verenigde Staten

Activiteiten

Een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt

U heeft vast al ideeën voor uw reis naar de Verenigde Staten en/of Canada. Natuurtochten door de Rocky Mountains, orka’s en grizzly beren spotten in weergaloze natuurgebieden of cultuur snuiven in wereldsteden als Vancouver en San Francisco?

Kom voor de beste tips en adviezen naar een van onze gratis presentatiedagen. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.