Canada Alberta Banff Nationalpark Moraine Lake Melanie Panorama
Usa horse riding
Homepage usa monument valley
Mel canada canmore region lake mountains
Canada Alberta Banff Nationalpark Moraine Lake Melanie Panorama
Usa horse riding
Homepage usa monument valley
Mel canada canmore region lake mountains

Een bezoek aan de westkust: Canada of de VS

Ben je geïnteresseerd in een vakantie naar de iconische Noord-Amerikaanse westkust, maar weet je niet of je de Canadese of Amerikaanse kant moet bezoeken?

Zowel de Amerikaanse als de Canadese westkust bieden veel spectaculaire bezienswaardigheden die je eigenlijk eens in je leven gezien moet hebben. Denk aan schitterende landschappen, unieke ervaringen met wilde dieren en mogelijkheden om je te verdiepen in de plaatselijke cultuur en geschiedenis. Hier vind je alles wat je nodig hebt om de keuze te maken: Canada, de VS, of misschien wel beide?

Bezoek de Grand Canyon
Bewonder de prachtige meren in West-Canada

Wat wordt gedefinieerd als het Westen?

Geografisch, en daardoor ook cultureel, wordt het landschap van het Westen gedefinieerd en begrensd door de Rocky Mountains. De Rocky Mountains strekken zich uit van British Columbia tot New Mexico. De Rocky Mountains zijn vooral opvallend omdat ze worden beschouwd als een relatief jong gebergte, wat zorgt voor scherpere rotsformaties en steilere rotswanden. Over het algemeen wordt alles ten westen van de Rocky Mountains (VS en Canada) het "Westen" genoemd.

Inheems erfgoed

Inheemse volkeren leven al duizenden jaren in dit deel van Noord-Amerika en hun geschiedenis en cultuur hebben een blijvende invloed gehad die vandaag de dag nog steeds zichtbaar is. Degenen die de lange geschiedenis van Native Americans en First Nations willen leren kennen, kunnen hun erfgoed uit de eerste hand leren kennen tijdens inheemse rondleidingen die ook inheemse gemeenschappen ondersteunen.

Ontdek te paard het landschap van de Blackfeet Native Americans

Blackfeet Nation, Verenigde Staten

Ga op pad met een Black Feet Tribal Member en leer meer over de Native American cultuur.

Lees meer

Een wildlife avontuur in British Columbia

Telegraph Cove - Vancouver Island, Canada

Bekijk de iconische grizzly beren van British Columbia van dichtbij

Lees meer

Het Westen van de VS

Als je aan het Amerikaanse Westen denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan woestijnlandschappen, dramatische bergen en surfstranden. Een bezoek aan de Amerikaanse westkust is de beste manier om de iconische bezienswaardigheden te ervaren die zo vaak voorkomen in Hollywoodfilms. Terwijl je hier bent kun je natuurwonderen bezoeken zoals Yellowstone, Big Sur en de Colorado River die het "Wilde Westen" heeft uitgesleten.

Natuur en nationale parken

Ondanks populaire steden als San Francisco en Portland is het in het westen van de VS over het algemeen veel dunner bevolkt dan de oostkust van de Verenigde Staten, en daardoor heeft het een meerderheid van de nationale parken. Het is de ideale vakantiebestemming voor zowel natuurliefhebbers die de drukte willen ontvluchten, als voor degenen die de echte Amerikaanse cultuur willen ervaren.

Dit deel van de Verenigde Staten heeft een enorme variatie in spectaculaire natuur. Er is ook een enorme variatie in het weer en de beschikbare activiteiten, van zonnige en warme zandstranden in Zuid-Californië tot mistige noordelijke regenwouden in Washington.

De iconische Golden Gate Bridge in San Francisco
© TravelEssence
Mount Hood in Oregon

Hoe kan je het Westen van de VS het beste ervaren?

Rijd over de Highway 1

De gemakkelijkste manier om een groot deel van de westkust te zien is door Highway 1 langs de kustlijn van de Stille Oceaan te rijden. Het noordelijke deel duurt minstens 1 week en hetzelfde geldt voor de zuidelijke route. Perfect voor stranden, torenhoge sequoia's en het bekijken wildlife in zee. Je kunt rijden tussen grotere steden als San Diego, naar Los Angeles en het iconische Long Beach, helemaal naar het charmante stadje Santa Barbara.

Als je in Oregon komt, wordt het landschap groener en weelderiger, samen met nog meer epische rotsformaties langs de zee. Dit deel van de route voert je langs iconische punten als Cannon Beach. Verder noordwaarts in Washington krijg je spectaculaire uitzichten over de oceaan. En naarmate de route de Canadese grens nadert, lijkt het terrein meer op wat je langs British Columbia aantreft.

Stop langs verschillende hoogtepunten van Highway 1
Bezoek het gezellige Oregon
© TravelEssence

Yellowstone

Als het eerste nationale park van Amerika heeft Yellowstone lang de harten veroverd van zowel bezoekers als de lokale bevolking. Met zijn geisers, ongerepte bossen en bizonkuddes, is het een van de parels van de Verenigde Staten. Yellowstone National Park werd gesticht in 1872 na de Amerikaanse Burgeroorlog, maar het gebied werd al duizenden jaren daarvoor bewoond, verzorgd en gevormd door de inheemse bewoners.

Ervaar de echte Amerikaanse cultuur in het zuidwesten

De regio die nu het zuidwesten wordt genoemd, werd ooit gekoloniseerd door Spanje. Dit heeft een blijvende invloed gehad op de keuken, cultuur en architectuur van de regio. Bestemmingen als Sedona en Arizona bieden een goed inzicht in de cultuur van het Amerikaanse zuidwesten. Ook bieden ze bezoekers een goed gelegen thuisbasis voor natuurgebieden als Monument Valley of Saguaro National Park.

De beroemde geisers in Yellowstone National Park
Bewonder rode rotsformaties in Arizona

West-Canada

De Canadese westkust herbergt veel verschillende parken en spectaculaire natuur. Je kunt van alles verkennen, van de Icefields Parkway tot de Canadese Rocky Mountains, en wilde dieren zoals grizzlyberen en migrerende zalm spotten. De Canadese westkust is de ideale vakantiebestemming voor wie wil ontsnappen naar een afgelegen wildernis, tochten wil maken om wilde dieren te spotten en avontuurlijke hikes wil maken door de ruige natuur.

Het landschap en de natuur

Langs de Canadese kant van de grens wordt het landschap en ruige terrein bepaald door rivierinhammen, prachtige alpenmeren en eilanden. Dit betekent ook dat de Trans-Canadian Highway vanuit Vancouver, in tegenstelling tot Highway 1 in de VS, niet langs de kustlijn loopt en dat het een veel afgelegener gebied is om te doorkruisen. Maar met veerboten tussen het vasteland en eilanden als Vancouver Island heb je een betere toegang tot de natuur en afgelegen wildernis.

Een ander groot verschil tussen de twee landen is het weer en het klimaat. Naarmate je Canada binnenkomt en verder naar het noorden gaat, wordt het klimaat koeler en valt er meer regen.

Wandel door de natuur in Vancouver Island
Luchtfoto van de haven en skyline van Vancouver Canada
Verken wereldstad Vancouver

Hoe kan ik West-Canada het beste ervaren?

Bezoek Vancouver Island

Met zijn ruige baaien, heldere water en charmante stadjes is Vancouver Island een plek die gemakkelijk de harten van avonturiers en natuurliefhebbers zal veroveren. Het eiland biedt ook veel activiteiten en recreatiemogelijkheden in de buitenlucht. Je kunt kiezen uit van alles, van orka's spotten tijdens een boottocht rond Telegraph Cove tot genieten van de lokale visgerechten. Naast de uitgestrekte natuur rond Vancouver Island moet je ook een stop maken in de stad Victoria, de hoofdstad van British Columbia. Victoria is een prachtige en historische stad die bekend staat om zijn Victoriaanse architectuur en attracties zoals de Butchart Gardens. Een geweldige bonus is dat er vanaf het vasteland regelmatig veerboten vertrekken naar Vancouver Island.

Wandel in de Canadese Rocky Mountains

Naast de kust van de Stille Oceaan bepalen ook de Canadese Rocky Mountains het landschap. Met adembenemende en besneeuwde bergtoppen, kristalheldere meren en een overvloed aan wilde dieren zijn de Rockies een bucketlist waardige stop die elke reiziger gezien moet hebben. Rondom de bergen kun je wandelen, mountainbiken, kanoën en zelfs paardrijden.

Als je in de Canadese Rockies bent, is een bezoek aan het werelderfgoed Jasper National Park ook een must. Jasper is het grootste nationale park in de Rockies en herbergt de grootste populatie grizzlyberen en elanden van Noord-Amerika. Ontdek de eindeloze paden door de ongerepte wildernis en de schilderachtige Icefield Parkway die langs gletsjers loopt en zich uitstrekt tussen Jasper National Park en Banff National Park in Alberta.

Spot orka's bij Telegraph Cove
Breng een bezoek aan Jasper National Park
© Wolfgang Zenz

Reizen met Little America

Hier bij Little America doen we de dingen anders en maken we een positief verschil door middel van ethisch en milieuvriendelijk toerisme. Een vakantie met ons betekent langzamer en doelgericht reizen waarbij je bij de lokale bevolking kunt verblijven om het authentieke Amerikaanse gevoel te krijgen en de warme Canadese gastvrijheid te ervaren. Ervaar van alles, van een kajaktocht met wilde dieren op Vancouver Island tot paardrijden met een inheemse gids in Montana.

De mogelijkheden zijn zo divers dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken voor je reis. Wij helpen je graag op weg. Neem contact op met een van onze reisspecialisten die geheel vrijblijvend een unieke reis samenstelt die precies aan jouw wensen voldoet.

Overnacht middenin de woestijn

Tecopa, Verenigde Staten

Overnacht bij een glamping in de prachtige Mojave Desert. Deze woestijn staat bekend als een van de droogste gebieden op aarde.

Lees meer

Een B&B midden in een nationaal park

West Glacier, Verenigde Staten

Geniet van alle activiteiten die u kunt beleven in Glacier National Park in Montana. U kunt hier het hele jaar door avonturen beleven in de vrije natuur.

Lees meer